Sate Ikan POKAJI TERSEDAP

Wednesday, May 12, 2010

Tip Asas Melangsaikan Hutang Kad Kredit
Untuk melangsai hutang kad kredit, memang tiada jalan lain untuk anda selesaikannya melainkan anda membayar balik apa yang sudah terhutang. Sebelum merangka plan atau strategi untuk menyelesaikan kad kredit, anda perlu sedar beberapa perkara mengenai kad kredit.

1. Secara kasar, interest kad kredit 1.5% sebulan atau kadar APR 18% - 21% setahun.

2. Tempoh Tanpa Interest (Interest-Free Period) biasanya 20 hari dari Tarikh Penyata Bil Bulanan

3. Caj pengeluaran tunai biasanya 5% atau minima RM 50 (yang mana lebih tinggi) bagi setiap kali pengeluaran dibuat (tidak termasuk caj faedah bulanan)

4. Caj RM 5 atau 1%-3% (yang mana lebih tinggi) dari bayaran minima bulanan untuk setiap kad bagi pembayaran lambat (Late Payment Interest)

5. Pada sesetengah bank, jika anda gagal membuat pembayaran pada bulan tersebut, caj tambahan RM50 akan dikenakan ke atas baki hutang kad kredit.

6. Apabila anda gagal membayar kad kredit anda selama 1-2 bulan, ia sudah pun dimasukkan ke dalam rekod kredit anda di Bank Negara Malaysia (Laporan CCRIS)Beberapa petua yang selalu diingatkan oleh para pakar kewangan ialah :

    Ingat, kad kredit bukan wang percumaHanya simpan satu atau dua kad, jangan sehingga lapan atau sembilanCajkan hanya untuk barang yang anda mampu membayar – elakkan berberlanja melibihi pendapatan andaCarilah kad yang menawarkan kos, caj tahunan dan yuran servis yang paling rendah (kalau boleh, yang tiada yuran sama sekali)Bayar kesemua baki setiap bulan; tetapi jika ini juga sukar, bayar amaun lebih daripada amaun minima bulanan andaMasih bermasalah? Tinggalkan kad anda di rumah atau bekukannnya di dalam peti ais!

1 comment:

  1. This information is very usefull for me. I shall definatelly try this one. I found one of the best link.
    kredit info

    ReplyDelete

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails